«

»

Δεκ 22

Διδακτική επίσκεψη στα Μνημεία της Λάρισας

Στις 22 Δεκεμβρίου 2021 οι μαθητές του Λυκείου του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη σε αρχαιολογικά μνημεία της πόλης της Λάρισας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να  προσεγγίσουμε την οικεία μας πόλη, μέσα από την ιστορία της και να αφουγκραστούμε το πέρασμα του χρόνου μέσα από κάποια πολύ σημαντικά μνημεία της. Η περιήγησή μας ξεκίνησε από την οδό Δήμητρας και την  Αναθηματική στήλη αφιερωμένη στον Ποσειδώνα του 4ου αι. π.Χ., η οποία βρισκόταν κοντά σε κάποια από τις πύλες του τείχους και σε κάποια κρήνη.΄Επειτα στην πορεία μας θαυμάσαμε το Ρωμαϊκό δρόμο στη συμβολή των οδών Δήμητρας και Νίκης, καθώς και  το τμήμα βυζαντινής οικίας του 12ου αι. δίπλα στο Ρωμαϊκό δρόμο, αλλάζοντας ιστορική εποχή  και συνειδητοποιώντας τη διαρκή εγκατάσταση κατοίκων στην περιοχή. Φτάνοντας στην οδό  Βενιζέλου αναφερθήκαμε στα μνημεία της Οθωμανικής εποχής το Γενί Τζαμί και το Χαμάμ (Οθωμανικά λουτρά). Προχωρώντας φτάσαμε στο Α΄αρχαίο θέατρο της Λάρισας, ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα του ελληνικού χώρου.

Αφού αναφερθήκαμε στην ιστορία του και  στην αρχιτεκτονική του, έγινε αντιληπτό από τους μαθητές  ότι αποτέλεσε ουσιαστικά την καρδιά της Λάρισας τόσο σε πολιτικό όσο και σε πολιτιστικό πεδίο. Η επίσκεψή μας συνεχίστηκε στο λόφο του «Φρουρίου», όπου θαυμάσαμε τη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου  του 6ου αι. με τον πολυτελή καμαρωτό τάφο του Αγίου. Το μικρό λουτρό κοντά στη Βασιλική(Βαλανείο) της ίδιας εποχής μας έδωσε την εντύπωση  σύνδεσης της Εκκλησίας με χώρους καθημερινότητας των ανθρώπων της. Το Μπεζεστένι του 15ου αι. στην κορυφή του λόφου, αποτελούσε για τρείς αιώνες τον πυρήνα της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης. Αυτή η κλειστή αγορά υφασμάτων και πολύτιμων εμπορευμάτων αποτέλεσε την καρδιά του εμπορικού κέντρου  στα χρόνια των Οθωμανών.

Γυρίσαμε στο σχολείο μας νιώθοντας ότι αυτό το ταξίδι στο χρόνο μας έκανε να δούμε διαφορετικά μια πόλη που προσφερόταν σε μας κυρίως για ψώνια!