Στις 5 και 6 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της β , γ γυμνασίου και Α λυκείου στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στην πόλη της Καβάλας και στα Οχυρά Ρούπελ. Φτάνοντας, αρχικά, στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου θαυμάσαμε εκθέματα από την πόλη των Φιλίππων, άρρηκτα συνυφασμένη με ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Φίλιππος Β΄, ο Οκταβιανός Αύγουστος και ο Απόστολος Παύλος, από την ίδρυσή της τον 4ο αι. π.Χ. έως τη συρρίκνωσή της τον 7ο αι. μ.Χ.
Περιηγηθήκαμε στον Αρχαιολογικό χώρο, όπου αποκαλύφθηκε μπροστά μας η ιστορία της πόλης στο πέρασμα των χρόνων. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, οι Φίλιπποι αποτελούν πρόγονο-πόλη της σημερινής Καβάλας. Έχοντας ιδρυθεί από έναν αρχαίο Αθηναίο μέτοικο από τη Θάσο το 365-360 π.Χ. με διαφορετική ονομασία, οι Φίλιπποι κατακτήθηκαν από τον βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας –πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου– ο οποίος της έδωσε το όνομά του. Με τα χρόνια, οι Φίλιπποι έγιναν γρήγορα γνωστοί ως κέντρο μεταφοράς χρυσού -κάτι σαν μια «Ελβετία» της αρχαίας Ελλάδας – λόγω των κοντινών χρυσορυχείων του Παγγαίου. Αργότερα, στα ρωμαϊκά χρόνια, η αρχαία ελληνική πόλη έδωσε το όνομά της στην μάχη που σφράγισε την τύχη της Ρώμης. Οι εκτελεστές του Ιούλιου Καίσαρα Βρούτος και Κάσσιος αντιμετωπίζουν τους Μάρκο Αντώνιο, Οκταβιανό – μετέπειτα πρώτο Αυτοκράτορα των Ρωμαίων- και Λέπιδο , σε μια αιματηρή μάχη. Το 49-50μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τους Φιλίππους και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία της Ευρώπης, γεγονός που κατέστησε την πόλη της Μακεδονίας ένα από τα σημαντικότερα κέντρα χριστιανισμού στη Μεσόγειο. Θαυμάσαμε την «Αγορά», η οποία, στη ρωμαϊκή εποχή, αποτελούσε το διοικητήριο της πόλης, τη «Βασιλική Α», τη «Βασιλική Β» και τον οκταγωνικό ναό.Επίσης επισκεφτήκαμε τη φυλακή του Αποστόλου Παύλου, το χώρος δηλαδή, που σύμφωνα με την παράδοση, φυλακίστηκε ο Απόστολος Παύλος, η οποία είναι μια ρωμαϊκή δεξαμενή ύδατος, που αργότερα μετατράπηκε σε λατρευτικό χώρο. Μετά κατευθυνθήκαμε στο περίφημο θέατρο των Φιλίππων. Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων χτίστηκε στα μέσα του 4ου αι. π.Χ.. Κατασκευασμένο από μάρμαρο τοποθετημένο στους πρόποδες της ακρόπολης, εξασφαλίζει πανοραμική θέα της πόλης στους αρχαίους θεατές. Η αγάπη και η προτίμηση των Ρωμαίων για τις ιπποδρομίες και τις μονομαχίες, οδήγησε αργότερα στην αλλαγή του θεάτρου σε αρένα, κατά το 2ο αι. μ.Χ. ή στις αρχές του 3ου αι μ.Χ.
Το θέατρο μετατρέπεται σε αρένα με την κατεδάφιση του προσκηνίου, την ύψωση του δαπέδου του υποσκηνίου και τη μετατροπή της ορχήστρας σε κυκλική, την αφαίρεση των δύο πρώτων σειρών καθισμάτων του κοίλου και την κατασκευή λίθινου στηθαίου και κιγκλιδωμάτων, για την προστασία των θεατών.
Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το Ιερό Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας. Η Λυδία ήταν η πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία που βαπτίστηκε χριστιανή από τον Παύλο μαζί με την οικογένειά της και στη συνέχεια και η ίδια βοήθησε στη διάδοση του χριστιανισμού. Σε ανάμνηση του σπουδαίου αυτού γεγονότος, ανεγέρθηκε το 1974 ο ναός-βαπτιστήριο, από τον τότε Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Αλέξανδρο.
Στην όχθη του ποταμού, στο σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση έγινε η βάπτιση της Λυδίας, υπάρχει και υπαίθριο βαπτιστήριο, σε σχήμα σταυρού, όπως εκείνα που σώζονται στις παλιοχριστιανικές βασιλικές των Φιλίππων.