Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου οι μαθητές του Γυμνασίου Τσαριτσάνης επισκέφτηκαν το γειτονικό Αργυροπούλι Τυρνάβου και ξεναγήθηκαν στο ελαιοτριβείο του κ. Φουρτούνα Απόστολου.
Οι μαθητές αρχικά έμαθαν ότι οι ελιές μπαίνουν στο λεγόμενο “πλυντήριο”, όπου πλένονται για να καθαριστούν από τη σκόνη, τις λάσπες και τα φύλλα. Στη συνέχεια περνούν στον “σπαστήρα” που σπάει την ελιά, έπειτα οι ελιές μπαίνουν στον “μαλακτήρα” και γίνονται πολτός κι εκεί παραμένουν περίπου μία ώρα. Ο πολτός στη συνέχεια μπαίνει στον πρώτο “διαχωριστή” που χωρίζει το λάδι, το νερό (οι ελιές περιέχουν και νερό) και τον πυρήνα (το κουκούτσι της ελιάς).Στο τελικό στάδιο το λάδι περνά και από έναν δεύτερο διαχωριστή “φυγόκεντρο”, ο οποίος σε θερμοκρασία 40 βαθμούς Κελσίου καθαρίζει εντελώς το λάδι και έτσι από τη μια μεριά βγαίνει το καθαρό πλέον λάδι και από την άλλη το νερό. Από μια βρυσούλα το λάδι μπαίνει στα δοχεία και είναι έτοιμο για τον παραγωγό. Όλη αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου δύο ώρες.
Παγκόσμια ημέρα ελιάς
Η 26η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως παγκόσμια ημέρα ελιάς, με στόχο να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που αυτή ενσωματώνει. Για την Ελλάδα τα ελαιόδεντρα, η ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούσαν και αποτελούν σημείο αναφοράς του φυσικού της τοπίου, της οικονομίας της και του πολιτισμού της
Παροιμίες-γνωμικά που σχετίζονται με τις ελιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας σε χειρόγραφο της Συλλογής Βλαχογιάννη (ΓΑΚ)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ