Εκπαίδευση

Εκπαιδευτήρια  Τσαριτσάνης

 σάρωση0006   σάρωση0010

Σφραγίδα  και λογότυπο  των Εκπαιδευτηρίων Τσαριτσάνης

  Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η Τσαριτσάνη αποτελούσε εκπαιδευτικό κέντρο.

Το 1690 ιδρύεται Διδακτικό Σχολείο, στο οποίο δίδαξαν οι σπουδαιότεροι λόγιοι και σοφοί της εποχής. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Ν. Πεταλιάς, οι Χρυσάνθος Κουλούρης και Αθανάσιος Θεμελής καθώς και ο Σεβαστός Λεοντιάδης.

Αργότερα δίδαξαν ο Ευγένιος Βούλγαρης, μέγας διδάσκαλος του γένους, ο Κων/νος Μοναχός και ο διάσημος Τυρναβίτης Ιωάννης Δημητριάδης Πέζαρος, θεμελιωτής της ελληνικής παιδείας.

Όμως τη δόξα και τη φήμη, τη μεγάλη ακμή της την γνώρισε κατά τη διάρκεια της Σχολαρχίας του Τσαριτσανιώτη Λόγιου Κων/νου Οικονόμου Εξ Οικονόμων στις αρχές του 19ου αιώνα και του Λαρισαίου Λόγιου Κ. Κούμα.

Μετά το θάνατο του Οικονόμου, διατέθηκε ένα σημαντικό ποσό για την ανέγερση σχολείων στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

σάρωση0014

Λειτούργησαν Σχολεία όλων των βαθμίδων, όπως  Δημοτικό, ημι-Γυμνάσιο,  Αστική Σχολή Θηλέων (Παρθεναγωγείο)

 

σάρωση0008

Απόσπασμα εγγράφου του Σχογγραφολείου (1900)

Απόσπασμα εγγράφου του Σχολείου (1900)

 

Το 1910 ιδρύεται το Ελληνικό Σχολείο της Τσαριτσάνης, το οποίο στεγαζόταν στην κατοικία του Κων/νου Οικονόμου. Με σουλτανικό  διάταγμα, ανοικοδομήθηκε το Καλλιμάρμαρο Γυμνάσιο, το οποίο ονομάστηκε Οικονόμειος Σχολή, προς τιμή του μεγάλου Τσαριτσανιώτη Ευεργέτη. Το ημι-Γυμνάσιο Τσαριτσάνης αναβαθμίστηκε σε Γυμνάσιο και στεγάστηκε στο νεόδμητο κτίριο.

 Μετά την απελευθέρωση του 1912 εξελίχθηκε σε ένα από τα πρότυπα γυμνάσια του κράτους, το μοναδικό στην επαρχία Ελασσόνας.

Έδωσε τα φώτα της παιδείας, όχι μόνο στους μαθητές όλων των Σχολείων της περιοχής αλλά και διάφορων άλλων πόλεων της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

 Η Οικονόμειος Σχολή πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς στις 20 Αυγούστου του 1944  και ανοικοδομήθηκε το 1956 με δωρεά του Τσαριτσανιώτη Θεμιστοκλή Βούλγαρη, και εράνους των αποδήμων Τσαριτσανιωτών της Αμερικής και κατοίκων της Τσαριτσάνης

 Δεκαετία 40.Άποψη της Οικονόμειου σχολής.

Δεκαετία του ’40. Η Οικονόμειος Σχολή μετά την πυρπόλησή της από τις δυνάμεις κατοχής