Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποίησαν μαθητές/τριες των τάξεων Α και Β Λυκείου του σχολείου μας από 6 έως 9 Μαρτίου 2024 στην Ιταλία-Γαλλία και Ελβετία με τελικό προορισμό το CERN.
Την πρώτη ημέρα ξεναγήθηκαν στο Μιλάνο την πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, θαύμασαν τον καθεδρικό ναό Duomo di Milano, τη μεγαλύτερη εκκλησία στην Ιταλία – αφού η βασιλική του Αγίου Πέτρου ανήκει στην πόλη του Βατικανού – και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, την Γκαλερία Βιτόριο Εμανουέλε Β΄ (Galleria Vittorio Emanuele II) ένα εμπορικό κέντρο που χτίστηκε μεταξύ 1865 και 1877, το Κάστρο των Σφόρτσα (Castello Sforzesco) που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και φυσικά την Σκάλα Του Μιλάνου (Teatro alla Scala) που είναι η κύρια όπερα του Μιλάνου. Είναι από τα διασημότερα θέατρα του κόσμου και έχει φιλοξενήσει μερικούς από τους θρύλους της όπερας, της κλασικής μουσικής και του μπαλέτου. Στεγάζεται σε ένα κτήριο που σχεδιάσε ο Giuseppe Piermarini, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1776. Η πρώτη όπερα που πραγματοποιήθηκε εκεί ήταν το L’Europacognita του Antonio Salieri.
Δεύτερος σταθμός το πανέμορφο Annecy την μικρή “Βενετία” της Γαλλίας. Το Αννεσύ είναι γαλλική κοινότητα στο νομό της Άνω Σαβοΐας, στη διοικητική περιοχή της Ωβέρνης-Ρον-Αλπ. Η διαδρομή εξαιρετική μέσα από τα τούνελ του Λευκού όρους (Mont Blanc) με την ψηλότερη κορυφή των Άλπεων. Η κορυφή αποτελεί το σύνορο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, ενώ ολόκληρο το όρος βρίσκεται στα σύνορα 3 κρατών: της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας.
Κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους επισκέφτηκαν την Γενεύη, την Πέμπτη 7 Μαρτίου, όπου είχαν την τιμή να τους/τις υποδεχθεί ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Γεννηματάς ο οποίος και ανέλαβε την περιήγησή τους στα μονοπάτια της πλούσιας ιστορίας της Γενεύης, κατά την οποία οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί ανακάλυψαν τη φιλελληνική παράδοση που χαρακτηρίζει την πόλη. Σημαντικότερο κτήριο της παλιάς πόλης είναι ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Πέτρου, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Η εκκλησία αυτή είναι χάρμα οφθαλμών και οι λεπτομέρειές της που είναι από μάρμαρο, μοιάζουν σαν φυσική δαντέλα. Στην οδό Grand Rue, είναι το σπίτι του φιλοσόφου Ζαν-Ζακ Ρουσσώ και λίγο πιο κάτω το σπίτι που έζησε ο Καποδίστριας. Από το σπίτι του Ιωάννου Καποδίστρια, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην ανεξαρτησία, ουδετερότητα και ενότητα της Ελβετίας, μέχρι το μνημείο του Εϋνάρδου, ξεναγήθηκαν και συζήτησαν για τους δεσμούς της Γενεύης με την Ελλάδα, για την ιστορία της Μεταρρύθμισης και για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας.
Είχαν δε την ευκαιρία να φιλοξενηθούν και να περιηγηθούν και στο Παλάτι του μεγάλου φιλέλληνα Εϋνάρδου, με πρόσκληση της επόμενης Δημάρχου και πρώτης Ελληνίδας Δημάρχου της πόλης, κας Χριστίνας Κίτσος. Η κ. Κίτσος ξενάγησε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς στο μέγαρο του Δημαρχείου και μοίρασε σε όλους/ες αναμνηστικά δώρα.
Στην Γενεύη θαύμασαν επίσης το γνωστό σιντριβάνι Jet d’ eau που το ύψος του φθάνει τα 140 μέτρα, το μνημείο της μεταρρύθμισης, το γλυπτό της σπασμένης καρέκλας έξω από το κτίριο του ΟΗΕ (Broken Chair Sculpture) τον ποταμό Ροδανό και την εντυπωσιακή αγορά με τα ονομαστά ρολόγια και όχι μόνο.
Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 μαζί με τις συνοδούς καθηγήτριές τους κ. Κουτσιάη Γεωργία ΠΕ86-Πληροφορικής Διευθύντρια του σχολείου και την κ. Λιάκου Ζωή ΠΕ0404-Βιολόγο επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire). Το CERN είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών, και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 23 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.Το CERN ερευνά τα συστατικά της ύλης και το είδος των δυνάμεων που την κρατούν ενωμένη. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν όλες τις, υψηλού επιπέδου, επιστημονικές δυνατότητες που τους παρέχει το εργαστήριο. Πρόκειται για επιταχυντές που επιταχύνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια σε ταχύτητες λίγο μικρότερες από την ταχύτητα του φωτός και ανιχνευτές που κάνουν τα σωματίδια αυτά “ορατά”.
Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ξεναγηθούν από Έλληνες επιστήμονες, να ενημερωθούν για τα πειράματα που πραγματοποιούνται καθώς και για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους σε διάφορους τομείς όπως της υγείας, της βιομηχανίας αλλά και της τεχνολογίας γενικότερα.
Το ταξίδι αυτό που περιελάμβανε στάσεις σε πανέμορφα μέρη των τριών κρατών της Ιταλίας, Γαλλίας και Ελβετίας εμπλούτισε με εξαιρετικές εικόνες, γνώσεις και εμπειρίες μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς και θα μείνει αξέχαστο σε όλους/ες.
Φωτογραφίες